طراحان بزرگ فرش ایران سفری غم انگیز و در عین حال غرورآفرین به دنیای زیبای هنرمندان بزرگی است که که بسیاری از آنها در سایه های بی مهری و فراموشی قرار گرفتند در این کتاب ابتدا گذری اجمالی به تاریخ هنرنقاشی ایران و همچنین هنر طراحی فرش می باشد. بعد از اشاره ای به تاریخ رسمی فرشبافی ایران که معمولا دورا ن صفوی شناخته میشود به توصیفی از ۶ شهر بزرگ ایران که بافت فرش در آنها جریان واعتبار داشته پرداخته شده است .درزمان نوشتن کتاب متجاوز از ۷۰ طراح برجسته دراین شهرها و یا عموما درتهران به کار مشغول بودند که با پی گیری و بررسیهای میدانی بسیار شرح حال آنها گرد آوری شده است.
دراین کتاب تلاش شده به تعدادی از برجسته ترین طرحها و یا حداقل آنچه که در دسترس بوده بدون مقایسه سبک و شیوه و یا مقایسه آنها پرداخته شود.
کتاب طراحان بزرگ فرش ایران نه تنها اولین کتاب در نوع خود برای نشان دادن ارزش کار گروهی بزرگ از استادان هنرمند وابسته به فرش بود بلکه به میزان زیادی توانست راه شناخت ارزشهای واقعی فرش دستباف ایران و گروه-های کوچک ولی موثر وابسته به تولید رابه پژوهشگران ازجمله خود نویسنده نشان دهد.
کتاب طراحان فرش بلافاصله بعد از اولین چاپ که به نحو شایستهای به وسیله انتشارات سروش به انجام رسید مورد استقبال قرار گرفت و به صورت یکی ازمنابع معتبر مورد استفاده مراکز علمی وپژوهشی در آمد
چاپ دوم کتاب به وسیله انتشارات علمی و چاپ سوم بوسیله فرهنگسرای میر دشتی صورت گرفت.
مروری بر کتاب:
کتاب طراحان بزرگ فرش ایران: سیری در مراحل تحول طراحی فرش نوشته شیرین صوراسرافیل است. این کتاب در بخش نخست نظری دارد به هنرهای تزیینی و تصویری تا پایان عصر صفوی و در بخش دوم گذری بر هنرهای تزیینی تا پایان عصر قاجار و رشد قالیبافی دارد. آغاز عصری نو با حضور کمالالملک در بخش سوم آغاز میشود. در بخش چهارم به طراحی فرش در ایران میپردازد و در بخش پنجم طراحان فرش در مشهد، تهران، تبریز، کرمان، اصفهان و کرمان معرفی میشوند.
موضوع: قالی و قالیبافی – ایران – طراحان